Autoritatea Italiană pentru Protecția Datelor a amendat compania Clearview AI cu 20 de milioane de euro. Compania nu mai are voie să prelucreze date biometrice despre persoane fizice din Italia și trebuie să ștergă toate datele existente.
O alianță de organizații, inclusiv noyb, Privacy International (PI), Hermes Center și Homo Digitalis, a depus o serie de plângeri împotriva Clearview AI Inc. în mai 2021. Compania susține că deține „cea mai mare bază de date cunoscută de peste 10 miliarde. imagini faciale” și își propune să atingă 100 de miliarde în anul următor pentru a face aproape fiecare persoană din întreaga lume identificabilă. Imaginile pentru aceasta provin din conturi de social media și din alte surse online. Au fost depuse plângeri la autoritățile de protecție a datelor din Franța, Austria, Italia, Grecia și Regatul Unit.
Hotărârea este clară: GDPR este aplicabil deoarece Clearview AI își folosește software-ul pentru a monitoriza comportamentul oamenilor din Italia, chiar dacă compania are sediul în SUA și nu își oferă serviciile în Italia sau UE. Colectarea de imagini pentru un motor de căutare biometric este ilegală. Nu numai că Clearview ar trebui să ștergă acum toate imaginile colectate până acum ale cetățenilor italieni, ci și informațiile biometrice necesare pentru a căuta o anumită față.
Articolul integral, în limba engleză, pe noyb.eu.